Gazpacho
0

Chłodnik- zupa idealna na upały

Dieta pozbawiona mięsa dla większości typowych zjadaczy chleba jest czymś mniej wartościowym, niepełnym, dziwnym i skomplikowanym jeśli chodzi o rutynowe przyrządzanie posiłków dla całej rodziny. Podkreślić w tym wypadku należy, że wegetarianie i weganie (Ci, którzy w swojej diecie w ogóle nie stosują produktów pochodzenia zwierzęcego tzn. zero nabiału- sery, mleko, kefiry, jogurty itd.) są tą grupą ludzi, która chcąc zjeść smacznie i zdrowo w kuchni myśli kreatywnie i z polotem. Są skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych i wzorem do naśladowania, nawet jeśli nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez pieczeni (choć nie każdy wie, że taka śląska rolada z kluskami i modrą kapustą w wersji vegan już dawno zagościła na stołach, co ciekawe, nie różniąc się ani smakiem ani wyglądem od swojej cięższej przodkini).

Fala upałów przetaczająca się przez lokalne kuchnie, zwłaszcza te zlokalizowane na wysokich piętrach wcale nie zachęca do gotowania, o przyrządzaniu mięsiwa w piekarniku nie wspominając. Wewnętrzna potrzeba organizmu na posilenie się i i schłodzenie jest o tyle duża, że zachęca jednak do kosztowania kuchni sezonowej- stawiamy na warzywa i owoce, źródło błonnika, który wypełni żołądek a także poprawi metabolizm. Doskonałym przykładem na napełnienie rodzinnych brzuszków jest… chłodnik. Tak, tak… klasyczna zupa na zimno! Nie jestem fanką zup jako tako. Nie przepadam za rosołem (chociaż z dodatkiem przecieru pomidorowego chętnie zjem). Kocham za to zupy warzywne- zabielane, przecierane zupy krem lub w klasycznej postawie zanurzonych w bulionie całych cząstek.

Przygotowanie chłodnika to doskonały sposób na eko-recykling żywności z poprzedniego dnia, bo właściwie może on być przygotowany ze wszystkiego. Poniżej dwie wersje tej smacznej zupy- chłodnik pomidorowy z chilli i klasyczna zupa botwinkowa- chłodnik litewski.

Chłodnik pomidorowy (a la Gazpacho)

Wywar:

  • 1l mleka sojowego lub kefiru (jeżeli nie jesteś wegetarianinem/ weganinem spokojnie możesz gazpachozastosować produkty zwierzęce)
  • 4-5 pomidorów (w zależności od gustu, mogą być klasyczne lub malinowe)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • papryczka chilli (kilka kropel lub połówka świeżej papryczki, oczyszczona z nasion)
  • cukier, sól, pieprz

Do miseczki:

  • pomidory koktajlowe lub jeden normalny pokrojony w kosteczkę
  • bazylia (kilka listków)
  • kromka chleba pełnoziarnistego (najlepiej w postaci grzanek)
  • oliwa z oliwek

Przepis:

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy pomidory, czosnek, paprykę. Wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie doprawiamy według gustu. Nie jest konieczne dodatkowe chłodzenie wywaru, zupa idealnie smakuje w temperaturze pokojowej.

W miseczkach dla każdej z osób układamy pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy wywarem. Na górę kładziemy listki bazylii i polewamy zupę łyżką oliwy.

grzankiOliwa z oliwek opcjonalnie może znaleźć się w samych grzankach, które można przygotować na kilka sposobów- klasycznie pokrojony chleb przypiekamy na patelni lub w piekarniku lub kroimy go w pionowe pasy i zapiekamy. Dodatkowo przygotowujemy deep warzywny na bazie oliwy z oliwek i przypraw, które lubimy.do maczania chleba Oczywiście grzanki mogą występować w postaci zapiekanych bułeczek z serem.

Chłodnik litewski

Wywar:

  • 1l maślanki, jogurtu, mleka sojowegochłodnik litewski
  • buraki lub pęczek botwiny
  • ogórki małosolne (3-4)
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • pietruszka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • chleb żytni lub pumpernikiel

Przepis:

Umyj dokładnie botwinę lub buraki, obierz, zetrzyj i przełóż do garnka. Zalej wodą (woda ma lekko przykryć buraczki) i gotuj aż zmiękną. Odstaw garnek do ostygnięcia. Ogórki i rzodkiew obierz, następnie zetrzyj je na tarce i dodaj do botwinki. Wszystko dokładnie wymieszaj dodając posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowana zupę zabiel maślanką, jogurtem lub mlekiem i przypraw do smaku według upodobań.

6779548922_44d1503d5e_zRozlany do naczyń chłodnik przyozdób gałązką pietruszki i kleksem jogurtu. Podawaj z ciemnym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>